![Pigułki](/media/lib/227/n-pomaranczowe-pigulki-b22032d8610f1dd88769f21c013f7c12.jpg)
Nowa strategia obniżania poziomu glukozy u cukrzyków
4 września 2015, 13:41Hamowanie białka transportującego pirogronian, związek, od którego rozpoczyna się resynteza glukozy w komórkach wątroby, to nowy i bardzo obiecujący sposób leczenia cukrzycy typu 2.
![](/media/lib/279/n-anopheles-gambiae-pokryty-trangenicznymi-grzybami-a11cc25cb6e33be982b51d5eafe6a656.jpg)
Grzyb z toksynami pająka i skorpiona zabija oporne na insektycydy komary
14 czerwca 2017, 11:06Naukowcy z kilku krajów stworzyli grzyby, które mają zabijać przenoszące zarodźce malarii komary za pomocą toksyn pająka i skorpiona.
![](/media/lib/48/hipoterapia-f2ad27259c683583cba4039308c579c9.jpg)
Sztuczny mustang
12 maja 2009, 08:37Kontakt z koniem działa cuda podczas terapii dzieci i dorosłych z różnymi schorzeniami, bardzo często wyzwaniem bywa jednak wejście czy wsadzenie danej osoby na grzbiet zwierzęcia. Mając to na uwadze, naukowcy z Baylor University zbudowali mechanicznego mustanga.
![](/media/lib/47/lod-17ad510ae79c1f0750766e8c6bde7719.jpg)
Antybiotykooporność sprzed 30 tys. lat
1 września 2011, 11:53Naukowcy z kanadyjskiego McMaster University wykazali, że lekooporność jest naturalnym zjawiskiem, które o wiele, wiele lat poprzedza zastosowanie antybiotyków w praktyce klinicznej. W artykule opublikowanym w Nature powołują się na przykład antybiotykooporności sprzed co najmniej 30 tys. lat.
![](/media/lib/175/n-zestaw-eksperymentalny-4d96078ce2cb7b8f1ce3345b1ea2ccc3.jpg)
Co wpływa na to, ile wina trafi do kieliszka?
30 września 2013, 12:24Naukowcy wiedzą, że czynniki środowiskowe, np. wielkość talerzy, mogą wpływać na jedzenie, lecz dotąd nie badano szczegółowo ich oddziaływań na konsumpcję wina.
![](/media/lib/239/n-kitchen-clutter---vartanian--kernan--wansink-2016-3bc2d8342e846e1ff740dc878ff59e39.jpg)
Zabałaganiona kuchnia nie sprzyja diecie
3 lutego 2016, 12:11Zagracone i chaotyczne otoczenie może wywoływać stres, co z kolei prowadzi do zjadania większej ilości kalorycznych przekąsek.
![](/media/lib/348/n-biblioteka-angelica-library--rome-4a723b124bdca0fa81e7bc1501681a5f.jpg)
Oligopeptydy rozwiązaniem problemu przechowywania informacji
2 maja 2019, 13:04Rozwiązaniem problemu może okazać się chemia i nieco tanich molekuł. Wyobraźmy sobie, że możemy całą Nowojorską Bibliotekę Publiczną zapisać w łyżeczce molekuł, mówi Brian Cafferty. To naukowiec z Uniwersytetu Harvarda, który wraz z kolegami z laboratorium profesora George'a Whitesidesa ze swojej uczelni oraz grupą profesora Milana Mrksicha z Northwestern University opracowali technikę zapisywania informacji w oligopeptydach
![© Nickfraser](/media/lib/11/1184153110_693500-7d742e24eee3e75feb82ee52bc2561dd.jpeg)
Z wiekiem świat staje się mniej śmieszny
11 lipca 2007, 11:21Starzenie powoduje, że świat staje się mniej śmieszny. I to dosłownie. Ludziom trudniej wtedy zrozumieć dowcipy, ponieważ zaczynają mieć problemy z pamięcią krótkotrwałą, myśleniem abstrakcyjnym czy ogólną "giętkością" poznawczą.
![](/media/lib/35/chrome-d699e0feab2b1cd1e5a082f5b25bdac6.jpg)
Chrome beta dla Mac OS X i Linuksa
9 grudnia 2009, 11:52Google opublikowało wersję beta przeglądarki Chrome dla systemów Mac OS X i Linux. Wcześniej program był dostępny tylko jako wersja developerska.
![](/media/lib/89/n-onlive2-f8b616d6d7f3679dc07c2f68da9a2ce0.jpg)
OnLive zwalnia wszystkich pracowników
20 sierpnia 2012, 07:51Oferująca gry w chmurze firma OnLive, o której głośno zrobiło się w 2010 roku, zwolniła wszystkich swoich pracowników. Jej rzecznik, Brian Jaquet, zapewnił, że przedsiębiorstwo nie kończy działalności